VÝBUCH PLYNU V PREŠOVE: Hlásia mŕtvych a ranených

06.12.2019 Prešov

12:50
Ako TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) 25 hasičov bolo vyslaných na Mukačevskú ulicu do Prešova, kde došlo k výbuchu plynu.

"Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Podľa ohlasovateľa udalosti by sa na mieste mali nachádzať aj obete, avšak zasahujúci hasiči túto informáciu zatiaľ nepotvrdili," povedala Farkasová.
 
Na mieste zasahujú hasiči z Prešova, Sabinova, Košíc, Levoče a Bardejova a tiež evakuačný autobus HaZZ.
 
13.31
"Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Podľa ohlasovateľa udalosti by sa na mieste mali nachádzať aj obete, avšak zasahujúci hasiči túto informáciu zatiaľ nepotvrdili," povedala Farkasová. Podľa predbežných informácií malo k výbuchu plynu dôjsť medzi 9. a 12. poschodím, pričom je zrútená konštrukcia schodiska a hrozí celkový kolaps budovy.
 
13:35
Svedkovia na mieste potvrdili, že niekoľko obyvateľov bytovky by sa malo nachádzať na streche budovy. Na miesto smeruje MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí) tím zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline na vyhľadávanie osôb zo závalov, ťažká technika zo Záchranných brigád HaZZ v Humennom a Žiline a štábne vozidlo HaZZ z Košíc.
 
13:34
Primátorka mesta Prešov vyhlásila dnes od 12:35 na území mesta Prešov mimoriadnu situáciu. Aktuálne prebiehajú záchranné práce. Zástupcovia Mestského úradu sú momentálne na mieste a v krátkom čase zasadne krízový štáb.
 
13:40
Na miesto udalosti smeruje premiér Peter Pellegrini. Spolu s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou a ministerkou zdravotníctva SR Andreou Kalavskou navštívia zasiahnutú lokalitu a oboznámia sa s priebehom záchranných prác. Zároveň sa stretnú s vedením mesta a krízovým štábom, aby vláda mohla prijať okamžité opatrenia na pomoc postihnutým obyvateľom.
 
14:51
Výbuch v bytovom dome v Prešove si doteraz vyžiadal štyroch mŕtvych a väčšie množstvo zranených. „Ich presný počet nevieme určiť, pretože pribúdajú,“ informovala ďalej hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. Polícia a hasiči zatiaľ informujú o troch obetiach.

Pri udalosti zasahujú hasiči z hasičských staníc v Prešove, Sabinove, Košiciach, Levoči, Bardejove, Lipanoch, Hanušovciach nad Topľou, zo záchranných brigád HaZZ v Žiline a v Humennom a dobrovoľní hasiči z obcí Abramovce, Kokošovce a Ľubotice.

Pomôcť pri likvidácii následkov havárie v bytovom dome v Prešove smerujú aj banskí záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. "Siedmi záchranári, ktorí smerujú do Prešova, sú odborne školení, dokážu vykonávať špeciálne práce v nedýchateľnom a zdraviu škodlivom prostredí. V pohotovostnej službe ich operatívne nahradili ich kolegovia banskí záchranári, ktorí budú pripravení zasiahnuť v prípade mimoriadnej udalosti v podzemí," ozrejmila hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková. Na pomoc je pripravená aj armáda.

Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu. Na miesto smeruje premiér Peter Pellegrini a viacero ministrov.
 
14:58
Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v súvislosti s výbuchom plynu v prešovskom paneláku požiadal o pomoc ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), armáda je na ceste na miesto nešťastia, aby zabránila ďalším obetiam. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník.

"S hrôzou sledujem tragédiu, ktorá sa stala v Prešove. Poprosil som o pomoc pána ministra obrany Gajdoša. Armáda je už na ceste, aby pomohla zabrániť ďalším obetiam. Modlím sa za všetkých, ktorých toto nešťastie postihlo," uviedol Danko.

Na miesto smeruje aj minister obrany. "Ozbrojené sily sú pripravené vyčleniť všetky potrebné sily, prostriedky a techniku na pomoc obyvateľom v Prešove," povedala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Podľa jej slov už v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom a ďalšími záchranárskymi zložkami koordinujú požiadavky.
 
15:02
Počet obetí výbuch plynu v prešovskej bytovke stúpol na päť. Informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti.
 
15:16
"V prvom rade sa snažíme evakuovať ľudí, ktorí sú ešte stále v bytovke a takisto v okolitých poškodených bytovkách. Zabezpečujeme pre nich poradenskú službu, samozrejme, v akcii sú pripravení hasiči, záchranári. Zabezpečili sme aj náhradné ubytovanie na internátoch a v okolitých voľných kapacitách miestnych penziónov a hotelov," povedala prešovská primátorka Andrea Turčanová.
 
15:32
V blízkosti prešovskej bytovky, v ktorej vybuchol plyn, vzniká centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia. O jeho zriadení rozhodol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

"Už v týchto chvíľach sú na mieste tragédie terénni sociálni pracovníci aj zamestnanci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorí sú pripravení v prípade potreby umiestniť deti do centier pre deti a rodiny," informovala o tom hovorkyňa rezortu Veronika Husárová.

K dispozícii budú podľa jej slov na mieste aj psychológovia, zamestnanci Sociálnej poisťovne a úradu práce, ktorí budú operatívne riešiť situáciu obyvateľov poškodenej bytovky. Vedením centra poveril minister riaditeľa odboru krízového manažmentu a bezpečnosti ministerstva Jána Hudáka.

"Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vyjadruje rodinám obetí nešťastia úprimnú sústrasť a je pripravený im v týchto ťažkých chvíľach pomôcť," doplnila Husárová.
 
15:46
Na mieste výbuchu bytového domu v Prešove pomáhajú aj príslušníci 2. mechanizovanej brigády v Prešove. Ozbrojené sily SR vyčlenili na zásah aj šesť vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a jeden vrtuľník leteckej a záchrannej a pátracej služby z Vrtuľníkového krídla Prešov. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

"K dispozícii je tiež ubytovanie pre 55 osôb na ubytovni v Prešove a 80 poľných lôžok v telocvični. Pripravené sú aj lôžka vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku. Všetky ďalšie požiadavky záchranných zložiek sú operatívne a promptne riešené," povedala Capáková.

Na miesto nešťastia smerujú minister obrany Peter Gajdoš a podpredseda krízového štábu Ján Hoľko. “Garantujem, že naši vojaci sú pripravení pomôcť s čímkoľvek, čo bude potrebné, či už poskytnutím ďalšej techniky, alebo ľudí, vrátane psychologickej pomoci, či prípadne aj duchovnej služby,” povedal minister Gajdoš. Zároveň vyjadril rodinám pozostalých úprimnú sústrasť a vyjadril poľutovanie nad tragédiou.
 
17:27

Hasiči pokračujú v hasiacich prácach po výbuchu plynu v jednej z prešovských bytoviek pomocou výškovej techniky. "Všetky byty do ôsmeho poschodia boli prehľadané bez nálezu ďalších osôb," informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti. Do Prešova už dorazil premiér Peter Pellegrini.

Na mieste sa pre prípad potreby nachádza aj tím MUSAR na vyhľadávanie osôb zo závalov. Plánuje sa tiež prehľadávanie okolitých bytových domov, ktoré mohla zasiahnuť tlaková vlna a momentálne sú bez prívodu elektriny a plynu.

Hasiči môžu s ohňom bojovať už len z vonkajších priestorov. Statici označili vrchné tri poschodia za nestabilné.

Mesto pre dotknutých obyvateľov zabezpečilo náhradné bývanie v internátoch a v okolitých voľných kapacitách miestnych penziónov a hotelov. Polícia zase informovala o tom, že pre vlastníkov zničených bytov a ďalšie obete tragédie poskytuje 200 lôžok v policajnej škole a ubytovni na Popradskej ulici v Košiciach.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Číslo transparentného účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019.
 
18:29
Počet obetí piatkového výbuchu v jednej z prešovských bytoviek nemusí byť konečný. Podľa premiéra Petra Pellegriniho počet nie je možné povedať, keďže na viacerých poschodiach ešte stále horí a hasiči sa tam nemôžu dostať. Pripustil, že počet obetí, ktorých je aktuálne päť, sa môže zvýšiť.

"Obrovským problémom je skolabované schodisko v celom paneláku. Hasiči nemajú inú cestu, iba zvonku sa dostať do bytov, a preto, žiaľ, dnes nemôže nikto z nás v túto hodinu a chvíľu povedať konečné číslo tých, ktorí mohli prísť o život pri tejto veľkej tragédii," povedal na mieste výbuchu Pellegrini. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť. Podľa jeho slov ide o jedno z najväčších nešťastí takéhoto typu za posledné desaťročia.

Okrem zatiaľ piatich potvrdených obetí si výbuch vyžiadal ošetrenie 39 osôb. Deväť z nich transportovali záchranári do prešovskej nemocnice, štyroch následne hospitalizovali, priblížila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Ani jeden nie je v ohrození života," doplnila.

Premiér sa spolu s viacerými ministrami zúčastní na zasadnutí krízového štábu o 19.00 h. Deklaroval, že vláda pomôže mestu Prešov a dotknutým ľuďom. Na mieste stále zasahujú všetky bezpečnostné a záchranné zložky aj armáda. Svoje domovy museli opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

Ministerka vnútra Denisa Saková uviedla, že na mieste tragédie bolo viac ako 50 kusov záchrannej a hasičskej a záchrannej techniky, v akcii bolo aj viac ako 100 policajtov. Ako priblížila, išlo o ťažký a komplikovaný zásah. Podľa jej slov bolo hasičom znemožnené dostať sa k jednotlivým bytom pre zrútenie schodiska. Problémy mali aj s vysúvaním plošiny. Šéfka rezortu vnútra ozrejmila, že príčinou tragédie by mal byť pravdepodobne výbuch plynu na 9. poschodí. Očakáva sa, že likvidačné práce po výbuchu budú pokračovať do ranných hodín.

Po výbuchu pomáha aj armáda, podľa ministra obrany Petra Gajdoša vie pomôcť s ubytovaním pre desiatky ľudí. Profesionálni vojaci aj vojenskí policajti budú okrem toho spolu s policajtmi strážiť opustené domy v okolí výbuchu. "Na základe skúseností, ktoré máme z takýchto krízových situácií, sú tu aj piati príslušníci duchovnej služby a štyria profesionálni vojaci z psychologickej služby," uviedol Gajdoš. Ministerstvo tiež podľa jeho slov na budúci týždeň zorganizuje zbierku potrebných vecí.

Niekoľko ohnísk v zasiahnutom objekte sa už hasičom podľa Prezídia Hasičského a záchranného zboru podarilo dostať pod kontrolu, ostatné stále lokalizujú. "K úplnému zhoreniu priestorov došlo na najvyšších štyroch podlažiach. Hasebné práce pokračujú z exteriéru z výškovej techniky, ktorú hasiči pravidelne presúvajú," napísali hasiči na sociálnej sieti.

Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu.

Ľuďom zasiahnutým tragédiou pomáha aj verejnosť. 
 
19:00
Prezidentka SR Zuzana Čaputová ponúkla pomoc rodinám postihnutým nešťastím v Prešove. Okrem toho tiež podporila oficiálnu zbierku sumou 5000 eur. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Po konzultáciách s prezidentskou kanceláriou a po overení jej možností som ponúkla rodinám, ktoré pri nešťastí v Prešove prišli o strechu nad hlavou, pomoc. Niekoľko rodín môže bývať cez vianočné sviatky, a podľa vlastnej potreby aj dlhšie, v ubytovacom zariadení prezidentskej kancelárie v Tatranskej Javorine," poznamenala prezidentka. Oceňuje vlnu solidarity, ktorá ukázala, že sa Slováci v ťažkých chvíľach vedia zomknúť a pomôcť si navzájom. Ako dodala, po telefonáte s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou a s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) víta iniciatívu, aby vláda vyčlenila ďalšie finančné prostriedky do rozpočtu mesta.

Prezidentka uviedla, že ju zarmútila správa o tragédii v Prešove. "Myšlienkami som so všetkými, ktorí sa teraz budú musieť vyrovnať s jej následkami a stratou najbližších. Pozostalým vyjadrujem hlbokú úprimnú sústrasť," uviedla prezidentka. Verí, že všetci, ktorí to potrebujú, dostanú adekvátnu pomoc. Poďakovala sa hasičom a ďalším záchranným zložkám za úsilie, ktoré venujú zraneným a tomu, aby predišli ohrozeniu ďalších životov, zdravia aj majetku ľudí.
 
 






 
 

Vyberte región